Para brazaletes, los de la wonder woman!

Para brazaletes, los de la wonder woman!

Hace algunos años hubo una acción colectiva de reporteros gráficos donde quemaron sus brazaletes identificadores de profesionales en rechazo a la violencia policial ejercida contra ellos en el momento de realizar su trabajo.

Por mi parte, creo que en la hoguera deberían haber quedado, porque no sólo es evidente que no funcionan como «escudo», como lo demuestra la reciente agresión a mi amigo José Colón (fotógrafo de Público). Si no que, a demás de inútil, el hecho de portarlo me parece un acto poco solidario con otros fotógrafos, que por no ser «profesionales» «merezcan» ser golpeados por la policía o por las fuerzas de seguridad.
La violencia hacia fotógrafos y periodistas no se acabará por el uso de un simple brazalete de identificación, así como la violencia de género tampoco terminará con la implantación de las pulseras electrónicas.

El brazalete representa una ilusión de confianza en el sistema. Si lo llevo no me pegan. Si lo llevas saben a quién le pegan, delineando la línea de poder -yo soy mas fuerte que tu-. En las cargas policiales, y como en el caso de la agresión a Jose Colón: funciona el «mas vale pedir perdón que pedir permiso». Y en ese caso, en la próxima carga, te pensarás mejor si vale la pena o no documentar la represión. Y he aquí la cuestión. ¿no será que la confianza la debemos generar y buscar en otro espacio fuera de la esfera del Poder?


Quizás la complicidad (solidaridad) generada fuera de estas esferas sean como el avión invisible de la wonder woman, con un aspecto vulnerable pero sólido  ante el mal tiempo y las malas intenciones. Es decir, una plataforma (instituciones, sindicatos, colectivos, medios, etc) desde donde se denuncie la agresión a un profesional no porque haya portado un brazalete en el momento de los hechos, sino porque el hecho de haber sido agredido por la «autoridad» . Si desde el anonimato logramos una potencia para la documentación y para la denuncia  ¿por qué no jugar a esta partida de cartas? ellos poner la cara de poker y nosotros sacamos el as de la manga.

4 Responses to “Para brazaletes, los de la wonder woman!”

 1. jordi dice:

  ben dit, i a més, qui és ningú per anar de xulo amb el braçalet que t’identifica com un gos i pretèn ser un ent que no vol tenir res a veure amb la resta dels manifestants. Si el que protesta ha de rebre els cops de la repressió, perquè no els mitjans que hi han pel mig?
  o tothom o ningú!

 2. orianomada dice:

  Hola Jordi, no creo que todo el mundo vaya de chulo por usar un brazalete. En el post de arriba pretendo llamar a la reflexión sobre el tema, no acusar a Jose o a ningún otro.
  Tampoco creo que ni los manifestantes, ni los periodistas tengan que recibir agresiones por pensar de una determinada manera.
  Pero creo que si, entre todos, buscamos maneras de disolver estas barreras será mucho mas justo para todos.
  salute!

 3. Mireia Eire dice:

  Hola Ori! Mira justament he pensat en aquest tema a rel de la carga policial Anti-Bolonya i que el company Guille i altres fotografs van rebre… quan parlaben per la tele una de les coses que mes van «lamentar» la poli-gobern va ser l’atac a periodistes… que evidenment estic en contra pero vaig flipar en que nomes demanessin perdó a periodistes i no pas a tota l’altre gent, ciutadants que simplement ciculaven i estudiants amb els llibres a les mans… el periodistes s’haurien d’haver rebotat i com a protestar… tots sóm iguals, fotografs amb braçalets, manifestants o fotografs sense braçalet…esta clar… si m’haguessin pegat a mi i jo ni tinc ni porto braçalet.. que huaria passat? Algú (fotografs de la premsa) haurien donat la cara per mi i haurien fet la mani que van fer el dia següent? aki lo dejo…
  Felicitats pel blog!!!!

 4. jordi dice:

  Jo soc fotògraf i fa anys que segueixo les lluites pel carrer; casualment aquest dia en que tothom va rebre, sortosament no em van tocar i això que vaig sense braçalet ja que considero que la policia «democràtica» ha de ser capaç de discernir si algú que porta càmera ha de ser un objectiu de la seva brutalitat. Crec que per aquest fet, no ho hauria de ser, però el que va passar el dia 18 em fa sospitar que la fúria contra els fotògrafs que justament anaven identificats amb el braçal, no va ser per casualitat. Sí que es pot escapar un cop enmig de la confusió, però allà van anar directament a ells i van ser molts els ferits. En quant a la solidaritat t’explicaré una anècdota que em va passar a mi fa uns anyets abans dels mossos.
  En una mani la nacional en un moment donat va trencar la marxa en dos, carregant brutalment contra els manifestants, jo seguia fent fotos enmig del merder, quan en un moment donat un policia se’m va plantar al davant i em va clavar la porra al cap, produint-me un bon tall. La meva condició de fotògraf era clara encara que no duia cap distintiu, bé, la càmera si de cas i que l’estava utilitzant. Però el pitjor de tot a part de la ferida, va ser que vaig poder veure clarament com una fotògrafa d’un diari de gran tirada estava fent fotos cap a la meva direcció darrera el cordó policial. Fins hi tot em vaig acostar expressament cap a ella amb la sang caient-me per la cara, brandant la càmera cap al policia que m’havia atacat. Estava en el fons posant per a que ella ho pogués fotografiar millor i així m’ho va semblar, ja que va mantindre el seu angle cap a mi amb la càmera ben enganxada a la cara. Doncs al cap de pocs dies que me la vaig tornar a trobar en un altre manifestació, quan li vaig demanar si em podia passar alguna d’aquelles fotos per la denúncia, la meva sorpresa va ser quan aquella fotògrafa em va dir que no sabia res d’allò i com fent-se la boja. Aquell dia el de la meva agressió, van obrir més caps però no va ser notícia. I la denúncia no va arribar enlloc ja que no vaig trobar a ningú que volgués fer de testimoni.

  salut


Leave a Reply

CC salvo excepciones señaladas. 2021 Orianomada. Diseño web: tallergorilas.com y 7potencias | erectile dysfunction pills